Feit of fabel: de ideale luchtvochtigheid in je woning is tussen 40 % en 60 %
Hoe belangrijk is de luchtvochtigheid in je woning? Moet die tussen de 40 % en 60 % liggen? Of maakt dat eigenlijk allemaal niet zoveel uit?
De luchtvochtigheid in je woning is heel belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Idealiter ligt deze inderdaad tussen 40 en 60 %. Feit dus!
Zowel te vochtige als te droge lucht is heel onaangenaam in huis en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Een ventilatiesysteem en een goed onderhoud ervan zorgen er mee voor dat de luchtvochtigheid in je woning op peil blijft.
Hoe weet je of de lucht te droog is?
Als de lucht te droog is in je woning, kan je dit merken aan je muren, houten meubelen of deurkaders. Scheuren in bezetting of behang kunnen wijzen op te droge lucht. Ook houten kasten, stoelen of andere meubelen kunnen scheuren en houten deurkaders en raamkaders trekken krom.
Om de exacte luchtvochtigheid te meten in je woning, heb je een hygrometer nodig. Die bepaalt heel nauwkeurig de temperatuur en het vochtgehalte in de ruimte.
Gevolgen van droge lucht
Droge lucht inademen voelt hard en vervelend. Daarnaast zorgt droge lucht ook voor kwaaltjes zoals gebarsten lippen, droge keel, hoesten, droge huid en haar, hoofdpijn, geïrriteerde en droge ogen, long- en ademhalingsproblemen en mogelijks een slechte nachtrust. Ook astma en allergische reacties kunnen versterkt worden door droge lucht en (griep)virussen verspreiden zich sneller.
Ook je huisdier kan last hebben van te droge lucht in huis. Mogelijke gevolgen zijn minder lang slapen, zich futloos voelen en veel meer huidschilfers verliezen.
Oorzaken droge lucht
1. Weinig ventilatie
Als je niet goed ventileert, is er een slechte luchtkwaliteit in huis. De lucht zal gemakkelijker uitdrogen. Af en toe verluchten (ramen open zetten) helpt altijd wel even, maar zorgt er niet voor dat de lucht de juiste vochtbalans heeft en behoudt. Een continue ventilatie met een ventilatiesysteem doet dit wel.
2. Slechte isolatie
Als je woning niet goed geïsoleerd is, stroomt droge lucht van buiten naar binnen, bijvoorbeeld bij slechte afdichting van ramen en deuren of dakdoorgangen. Als de luchtvochtigheid onder de 30 % ligt, is de lucht duidelijk te droog.
3. Verwarming
De verwarming heeft een zeer nadelig effect bij droge lucht in huis. Het vocht dat nog aanwezig is, zal hierdoor verdampen en de lucht wordt alleen maar droger.
Oplossingen bij te droge lucht in huis
Je kan zelf met enkele kleine aanpassingen de luchtvochtigheid in je woning omhoog proberen te brengen.
1. Ventileren en koel houden
Verse lucht en zuurstof in huis kunnen al voor een heel groot verschil zorgen. De beste manier van ventileren is via een ventilatiesysteem C of D. Deze zorgen voor een constante luchtverversing in huis en brengen de vochtbalans meer in evenwicht.
Tip: laat je toestel tijdig en professioneel onderhouden (om de 3 jaar) en vervang elk jaar de filters.
2. Waterbakjes hangen
Een waterbakje zetten of hangen is een klassieker om de lucht te bevochtigen. Doe dit vlakbij de verwarming en dan verdampt het water en komt het in de lucht terecht.
3. Planten
Er zijn veel plantensoorten die zorgen voor een betere luchtkwaliteit in huis. Welke planten zorgen voor meer zuurstof en vochtigere lucht? Bijvoorbeeld de Sanseveria, Eucalyptus, Aloë Vera en Calathea.
4. Luchtbevochtiger
Je kan ook een luchtbevochtiger in huis zetten. Dit toestel zorgt er meteen voor dat de lucht vochtiger wordt. Er zijn heel veel modellen en mogelijkheden op de markt tegenwoordig, dus je vindt zeker iets dat bij je past. Er zijn ook merken die een ingebouwde hygrometer hebben.
Hoe weet je of de lucht te vochtig is?
De luchtvochtigheid in huis kan ook te hoog zijn. Je kan dit merken aan volgende zaken:
- Schimmelplekken in huis
- Benauwd en muf binnen
- Houtrot
- Houten vloer die omhoog komt
- Deuren die gaan klemmen
- Behang dat loskomt
- Ongediertje zoals pissebedden, zilvervisjes en mijten
Gevolgen van vochtige lucht
Als je binnenlucht te vochtig is (boven de 60 %), kan dit een negatief effect hebben op je gezondheid. De meest voorkomende gevolgen zijn verkoudheden, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Ook reuma klachten (pijnlijke spieren en gewrichten) zijn te linken aan een vochtig binnenklimaat.
Omdat een vochtige omgeving perfect is voor de huisstofmijt, kan dit leiden tot astma.
Op lange termijn kan je immuunsysteem aangetast worden door de constante blootstelling aan te vochtige lucht. Omdat je lichaam veel harder moet vechten tegen bovenstaande klachten, verliest het enorm veel energie. Je lichaam verzwakt en wordt telkens harder op de proef gesteld.
Oorzaken vochtige lucht
Hoe komt vocht in huis? In eerste instantie vooral door onszelf; menselijke activiteiten. Wanneer we ademen komt er vocht in de lucht terecht. Ook als we koken, douchen, was binnen laten drogen gaat het vochtgehalte de hoogte in. Het vocht kan door de steeds beter geïsoleerde huizen ook vaker minder goed weg.
Meest voorkomende oorzaak van te hoge luchtvochtigheid is te veel condensatie en een gebrekkige ventilatie.
Welke andere factoren spelen een rol?
1. Hoeveelheid warme lucht: in warme lucht zit veel vocht
2. Ligging van je huis
3. Grondwaterpeil
4. Stookgedrag
Een hoge vochtigheid is afhankelijk van de seizoenen. In de winter zal je meestal te droge lucht in huis hebben, in de zomer zal de luchtvochtigheid sneller te hoog zijn.
Oplossingen om luchtvochtigheid te verlagen
Om de luchtvochtigheid te verlagen is de beste oplossing een luchtontvochtiger. Die gaat het teveel aan vocht uit de lucht filteren tot de vochtigheidsgraad terug optimaal is. Ook hier is ventileren cruciaal, best mechanisch (met een C- of D-systeem). Verluchten (af en toe een raam open zetten) is niet voldoende en zal telkens maar effect hebben op korte termijn.
Meer info over wat een ventilatiesysteem voor jouw woning zou kunnen betekenen? Contacteer ons!