.jpg)
Feit of fabel: je ventilatiesysteem hoeft niet aan te staan na de werkuren
De werkdag zit erop, de laatste collega vertrekt, de lichten gaan uit. Tijd om ook de ventilatie af te zetten? Dat lijkt logisch, maar is een fabel. Zelfs zonder personeel in de ruimte blijft de luchtkwaliteit achteruitgaan als je stopt met ventileren.
Vervuiling stopt niet om 17u
Ook zonder mensen in het gebouw komen er stoffen vrij. Denk aan tapijten, printers, schoonmaakmiddelen, meubilair… Ze blijven vluchtige organische stoffen (VOS) uitstoten, die zich opstapelen wanneer de ventilatie uit staat.
Wanneer je het ventilatiesysteem ’s avonds stillegt, starten medewerkers de volgende ochtend in een muffe, vervuilde omgeving. Dat heeft impact op gezondheid én prestaties.
Frisse lucht, frisse start
Goede ventilatie is essentieel voor productiviteit. Onderzoek van Harvard toont aan dat mensen tot 61% beter presteren in goed geventileerde ruimtes. Vooral bij cognitieve taken is het verschil groot.
Daarnaast helpt ventilatie om ziekteverspreiding te beperken. Virussen blijven minder lang in de lucht hangen in een ruimte met een constante aanvoer van verse lucht. Dat maakt een groot verschil in het ziekteverzuim.
Ventilatie werkt ook na sluitingstijd
Moderne systemen kunnen automatisch schakelen op basis van CO₂-niveaus, tijdsinstellingen of bezettingsgraad. Zo blijft de luchtkwaliteit op peil, zonder onnodig energie te verbruiken.
Bovendien is een gezond binnenklimaat geen optie, maar een verplichting voor werkgevers. Regelgeving verplicht het reinigen van ventilatiekanalen en het voorzien van een gezond werkklimaat.
Conclusie: ventileren na de werkuren is slim én nodig
Ook na sluitingstijd blijft vervuiling ontstaan in een gebouw. Door te blijven ventileren, start je de volgende werkdag in een gezonde, frisse omgeving. Dat verhoogt de productiviteit, vermindert ziekteverzuim én zorgt voor naleving van de regelgeving.