Hoe meet je de luchtkwaliteit in huis, op school of op kantoor?
In 2020 leerden we vanzelfsprekende dingen niet meer als vanzelfsprekend te nemen. Vrienden en familie zien, op kantoor werken, met z’n allen in de klas… Gezondheid werd prioriteit numero uno. Mensen zijn veel meer bezig met de gezondheid van hun omgeving.
Een belangrijke factor daarbij is de luchtkwaliteit. Maar hoe meet je de kwaliteit van je binnenlucht?
Netatmo: een slimme indoor luchtkwaliteit monitor
Je kan bij Juvah terecht voor slimme luchtmonitors. Een voorbeeld hiervan is Netatmo, die de 4 belangrijkste indoor gezondheidsfactors in de gaten houdt.
- Luchtvochtigheid
Binnenlucht mag niet te vochtig zijn. Vochtniveaus spelen een belangrijke rol bij bijvoorbeeld astma en allergieën. Ook schimmels kunnen ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid.
- Luchtkwaliteit
Een slecht binnenklimaat kan zorgen voor heel wat problemen zoals ademhalingsproblemen, een droge keel, oogirritatie, hoofdpijn, allergieën, concentratieverlies, energietekort en slaperigheid. Een goeie ventilatie is dus heel belangrijk.
- Geluid
Dit wordt vooral gemeten voor uw nachtrust. De Netatmo meet zelfs de geschiedenis van de slaaptijd van je gezin.
- Temperatuur
Voor de jongsten onder ons is deze functie heel handig. Baby’s en peuters kunnen hun lichaamstemperatuur zelf nog niet helemaal regelen. Deze monitor gaat je adviseren over de geschikte binnentemperatuur.
Meer informatie over deze Netatmo? Laat het ons weten. Bestellen kan via ons contactformulier
De grootste risicofactoren voor de binnenluchtkwaliteit
Voor bedrijven en scholen is het minstens even belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Er zijn niet alleen meer mensen aanwezig, maar ook meer risicofactoren:
- Ventilatie: is er genoeg verse lucht aanwezig per persoon? Is de ventilatie goed afgesteld? Zijn de filters en de unit goed onderhouden? Zie hier onze tips voor een perfect onderhoud van je ventilatiesysteem.
- Verontreiniging door personen: hoeveel CO2 stoten de aanwezigen uit?
- Verontreiniging door aanwezige materialen en toestellen zoals meubilair, printers, dampen vanuit de keuken, …
- Verontreiniging door onderhoud: reinigen van lokalen met detergenten, luchtverfrissers, … Een vloer die niet goed gereinigd is, kan zorgen voor stofverspreiding. Zeker bij vloertapijt.
- Kwaliteit van de buitenlucht: in hoeverre is de nabije buitenlucht proper? Zijn er in de buurt veel uitlaatgassen, industriële uitstoot, pollen, …?
Via de website van Prevent kan je je nog verder verdiepen in deze risicofactoren.
Heb jij vragen over jouw binnenluchtkwaliteit of wil jij deze verbeteren? Onze experts helpen je graag verder!