Warmtewisselaar om energie te besparen
Hoe zorgen we ervoor dat de temperatuur in je woning niet verandert door de koude of warme lucht die van buiten naar binnen wordt geblazen? En dat dus ook je energiefactuur niet de hoogte in schiet?
Een goede ventilatie is heel belangrijk voor het binnenklimaat van je woning en je gezondheid. De aanvoer van verse lucht gebeurt met buitenlucht. Gelukkig kunnen we ervoor zorgen dat de temperatuur binnen niet verstoord wordt door de buitentemperatuur, wat ook je energiefactuur ten goede zal komen.
In de winter zal de aangevoerde lucht eerst opgewarmd worden door de warmtewisselaar in de ventilatie unit, zodat er geen koude lucht binnen geblazen wordt. In de zomer zal de frissere binnenlucht de warme buitenlucht koelen vooraleer deze binnen geblazen wordt.
Warmte terugwin
Een D-systeem is een ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW). Dankzij WTW gaat er weinig warmte (of frisse lucht in de zomer) van je binnenklimaat verloren. De afgevoerde binnenlucht zorgt er via kruisstromen in de warmtewisselaar voor dat de buitenlucht verwarmd/gekoeld wordt naar de binnentemperatuur, vooraleer die binnen geblazen wordt.
De luchtstromen in de warmtewisselaar komen niet met elkaar in aanraking, maar stromen naast elkaar en geven zo hun energie af.
Winter vs. zomer
In de winter zorgt WTW ervoor dat de temperatuur van je woning niet afkoelt. Het omgekeerde geldt ook in de zomer, want ook dan kan je veel profijt hebben van een WTW installatie. Als het buiten warm is en binnen in je woning nog fris, zal de warmtewisselaar de warme buitenlucht eerst koelen en wordt het dus automatisch een 'koude terugwin' systeem. De voorwaarde is natuurlijk dat de binnentemperatuur fris genoeg is. Tips hiervoor zijn:
- Hou je ramen en deuren dicht
- Zonwering buiten aan de ramen
- Gordijnen en rolluiken dicht houden
Bypass voor passieve koeling
Handig, je kan met je ventilatiesysteem je woning (passief) koelen. Dit gebeurt wanneer er geen warmte uitgewisseld wordt tussen de 2 luchtstromen (binnen en buiten). Dit kan met een ventilatiesysteem D met zomerbypass functie. Hoe werkt het?
Als het warm is in de zomer, kan je instellen dat de bypass functie in werking treedt als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Als de bypass aan staat, gaat de koele buitenlucht niet door de warmtewisselaar en wordt die dus niet opgewarmd door de warmere binnenlucht.
TIP: Zet de ventilatiestand maximaal 's nachts om meer verse koele lucht aan te voeren.
De bypass sluit automatisch wanneer de temperatuur buiten hoger ligt dan binnen en de binnenlucht.